Gánt és Zámoly községek térségében a dolomittermelés az 1950-es években kezdődött, majd a bányaüzem 1978-as létrehozásával magasabb műszaki szintre lépett. A tevékenységet 1992 óta a Dolomit Kőbányászati Kft. végzi, a gánti és a zámolyi külfejtésében.

A kőzetjövesztés túlnyomó része robbantással történik. Ehhez a robbantólyukakat - a zajhatás csökkentése érdekében - merülőkalapácsos fúrógéppel fúrjuk.

A robbantásnál korszerű, nem elektromos gyújtási és időzítő rendszert használunk. Ennek eredményeként egy robbantás sok - akár több száz – időben elkülönülő, kis mértékű robbanások sorozatából áll, ami csökkenti a rezgést és a zajhatást is.

A lerobbantott készlet túlnyomó része gépi feldolgozásra kerül, amely során magasabb értékű építőipari alapanyagokat - dolomit zúzottkövet, nemes zúzalékokat és speciális zúzottkő termékeket - állítunk elő, helyhez kötött és mobil törő- és osztályozó berendezéseken.

Rendszeres por-, zaj- és rezgésméréssel, a karsztvíz szintjének és minőségének vizsgálatával ellenőrizzük a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelőséget.

Ahol a kitermelés eléri az engedélyezett végső kiterjedését, ütemezett tájrendezéssel adjuk vissza a bányaterületet a természetnek.

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.