Nagy sorozatú vibropréselt betontermékek

A nagy sorozatú, kisméretű betontermékek előregyártásánál – a nagy termelékenység miatt – alkalmazzuk a mobil vibropréseléses gyártástechnológiát.

E módszernél földnedves betonnal töltik meg a sablont és nagy intenzitással (vibropréselés) addig tömörítik, amíg elegendően nagy „zöldszilárdságot” (hidraulikus kötés nélküli szilárdságot) ér el az azonnali kizsaluzáshoz.

Ilyen technológiával gyártjuk a többnyire 10-15 cm közötti falvastagságú vasalatlan, esetenként szálerősítést tartalmazó kisméretű termékeket, pl. mederlapokat, útszegélyköveket, árokelemeket, rézsűsurrantót, ill. a zsaluzó- és falazóelemeket.

A viszonylag vékony falú (5-8 cm) és nagy gyártási magasságú (~50 cm) - ezért az állékonyságra érzékeny - termékeknél igen előnyösek a zúzottkőbetonok.

A zúzottkőbetonok előnyeit (jó állékonyság, nagy húzószilárdság) kihasználva saját fejlesztés alapján gyártjuk az 5-6 cm falvastagságú, 1:1 modelleken mért 7-8 N/mm2 hajlítószilárdságú, nagy vízelvezető képességű, kis tömegű árokelemeket (pl. a G-50 árokelemünk jellemzői: 120 kg/0,5 fm/0,333 m2 vízelvezető szelvényterület), valamint a B125 terhelési osztályra, azaz 12,5 t kerékterhelésre alkalmas FG-30 és FG-40 fedlapjainkat is.

Az alkalmazott alacsony v/c tényező (v/c=0,36-0,38) összefügg a zúzottkő vízfelvételével (0,9±0,2 m%), s így a zúzottkőbeton hatékony víztartalmának a csökkenésével. Ez a felszívott víztartalom kedvező a belső utókezelés, a folyamatos hidratáció szempontjából.

A nagy sorozatban gyártott betontermékeink általános tartóssági tulajdonságai: kiváló fagy- és sóállóság az LP-szerrel bevitt légbuborékok által, nagy hajlítószilárdság a zúzott szemcsék miatt és jó kopásállóság az alapanyagok kőzetfizikai jellemzőinek köszönhetően.


  • mederlapok
  • szegélykövek /kiemelt, süllyesztett és K-szegély
  • árokburkoló elemek és fedlapjaik /G-30 és FG-30, G-40 és FG-40, G-50/
  • folyóka
  • pincefalazó, zsalukövek /ZS-30, ZS-20, ZS-15, ZS-10, PF-30_38/
  • kábelnyomjelző

Csatornázási elemek (szennyvíz, csapadékvíz)

Csatornázási betonakna elemeink lehetővé teszik a kivitelezés, esetenként a kapcsolódó komplett útfelújítás időszükségletének radikális csökkentését. Alkalmazásukkal elkerülhető az építéshelyi vésés, a befalazó idomok beépítése, a helyszíni habarcsolás, betonozás.

A szokásos csatornaépítések jellemzője, hogy a helyszíni vésések, felületelőkészítések, befalazó idom habarcsolások, künet- és lejtésképzések, bevonatfelhordások és utókezelések költsége, időigénye és minősége nem tervezhető, nem kiszámítható.

Aknaelemeink az XA5(H) vegyi ellenállóképességi kategóriában készülnek (azaz közcsatornába bocsátható, közepesen agresszív kommunális szennyvíz és csapadékvíz alkalmazási területre). Napjainkban már indokolt a csapadékvíz elvezetéshez is a megnövelt vegyi ellenállóképességű aknaelemek alkalmazása. A sűrűn lakott övezetekben az esőzés kezdeti szakaszában az elfolyóvíz gyakorta szennyezettebb, mint a kommunális szennyvíz. Kistelepüléseknél pedig általában túl hosszú a szennyvíznek a tisztítóhoz való eljutási ideje; itt ezért indokolt a beton anyagának szabványos primer korrózióvédelme.

Egyedileg öntött termékek

Szokásos, nagy és némely szempontból igen nagy teljesítőképességű, öntömörödő betonösszetételekkel készítjük a különböző egyedi, ill. kis sorozatú termékeket, melyeket  távközlési, vasútépítési, magas- és mélyépítési, ill. egyéb felhasználási területeken alkalmaznak.

A szerkezet alakjától, méretétől, funkcójától, a vasalástól ill. szálerősítés típusától, mértékétől függően optimalizáljuk az adott öntömörödő beton összetételét.

Az oldal sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmények érdekében. Részletekért nézze meg az adatvédelmi nyilatkozatunkat. További részletek.